Oglaševanje

Chef razkriva, kako skuhati popoln riž: med kuhanjem v vodo dodajte eno sestavino

author
N1
15. nov 2025. 16:19
kuhan riž
Foto: PROFIMEDIA

Chef razkriva preprost trik, kako preprečiti, da bi riž postal lepljiv.

Oglaševanje

Riž je ena najbolj priljubljenih osnovnih sestavin na svetu – od azijskih jedi do mediteranskih specialitet. Njegova vsestranskost omogoča pripravo neštetih jedi: od kremastih rižot in sušija do preprostih prilog ob karijih ali enolončnicah. A kljub temu da je riž na videz enostaven za pripravo, se marsikdo sooča z isto težavo – zrna se sprimejo, postanejo kašasta ali pa obratno - ostanejo premalo kuhana.

Trik, na katerega prisega španski chef

Španski kuhar Chris Carpentier je na TikToku razkril preprost, a učinkovit trik, kako preprečiti, da bi riž postal lepljiv, piše Dnevno.hr. Skrivnost? Le nekaj kapljic limoninega soka ali kisa v vodi za kuhanje.

"Če je vaš riž lepljiv in razkuhan, vam bo ta trik pomagal," pravi Carpentier.

"Gre za droben dodatek, ki lahko povsem spremeni teksturo jedi."

Ta cenovno ugodna sestavina lahko naredi veliko razliko – in za vse, ki se trudijo doseči rahlo, zračno teksturo riža, je to pravi korak v pravo smer.

Zakaj trik deluje

Ko riž kuhamo, se škrob v zrnju (predvsem amiloza in amilopektin) sprošča v vodo. Prav ta škrob je tisti, ki povzroča, da se riž zlepi. Dodatek kisline – bodisi limoninega soka bodisi kisa – zniža pH in stabilizira škrobna zrna. Tako prepreči njihovo razpadanje in lepljenje. Rezultat so čvrsta, ločena in rahla riževa zrna.

A Carpentier opozarja, da čudežnega učinka ni, če riž prekuhamo. "Kislina pomaga, a ne more popraviti riža, ki je bil preveč kuhan. Pomembno je tudi pravilno razmerje vode, temperature in časa kuhanja," poudarja chef.

Pet dodatnih nasvetov za popoln riž

Temeljito sperite riž. Spirajte ga, dokler voda ni bistra – tako odstranite odvečni škrob, ki povzroča lepljivost.

Upoštevajte razmerja. Vsaka vrsta riža zahteva svoje razmerje med rižem in vodo – sledite navodilom na embalaži.

Ne mešajte med kuhanjem. Mešanje sprošča škrob in poveča tveganje za lepljenje.

Kuhajte počasi in pokrito. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da riž nežno vpija paro.

Po kuhanju pustite počivati. Ko je riž kuhan, ga pustite stati nekaj minut – tako se vlaga enakomerno porazdeli, zrna pa postanejo rahla.

Ne kuhajte preveč riža naenkrat. Če je lonec prenatrpan, se riž ne bo enakomerno kuhal. Raje izberite večji lonec, da se zrna lahko razporedijo in enakomerno vpijejo vodo.

Popoln riž je torej rezultat natančnosti, potrpežljivosti in majhnega trika, ki ga poznajo tudi profesionalni kuharji. Nekaj kapljic limoninega soka ali kisa v vodi za kuhanje je lahko tisti detajl, ki vaše riževe jedi povzdigne na višjo raven.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih